Urbanističko planiranje stambenog naselja

previous arrow
next arrow
Slider
Izrada projektne dokumentacije za dio naselja Borovje u Zagrebu. Područje planiranog obuhvata iznosi 72 000 m2 na kojem se planira izgraditi otprilike 600 stambenih jedinica.

Lokacija područja obuhvaćenog natječajem nalazi se istočno od postojećeg stambenog naselja Borovje. Područje obuhvata je trokutastog oblika s dužom stranicom u smjeru jugozapad-sjeveroistok. Zgrade svojim položajem prate parcele, puteve ili elemente krajolika, a volumen zgrade odgovara položaju i značenju u prostoru. Duž Velikogoričke ulice, na jugu, nalaze se najviše zgrade (8 katova). Te su zgrade najviše zbog vizura prema rijeci na jugu i Medvednici prema sjeveru, one su otvorene prema okolišu. Zgrade duž zelene krivulje su niske i uronjene u zelenilo – introvertirane i namijenjene obiteljima.

Tipologija gradnje proizlazi iz prostornog koncepta, a sastoji se od šest različitih tipova građevina nazvanih A, B, C, D, E i F. Svaki tip je određen položajem u prostoru, veličinom i oblikom, vanjskim plaštem karakterističnog materijala, kao i tipologijom i veličinom stanova koji odgovaraju različitim korisnicima. Zgrade A, B i C su višestambene zgrade, D su obiteljske kuće u nizu, tip E je stambeno-poslovna zgrada, tip F su javne zgrade komercijalnog, edukativnog ili zabavnog sadržaja. Potreban broj parkirališnih mjesta zauzima značajan dio prostora, i uglavnom je smješten ispod umjetnog “”brda”” dok su javni sadržaji raspršeni po čitavom obuhvatu.

Stambeno naselje Borovje

 • USLUGE

  Urbanističko planiranje

 • VELIČINA PROJEKTA

  72.000 m2

 • VRIJEDNOST PROJEKTA

  n/a

 • TRAJANJE PROJEKTA

  2007

 • NARUČITELJ

  Zagrebačka županija

     

  Grge Tuškana 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP