Urbanističko planiranje grada

previous arrow
next arrow
Slider

Natječajni rad ušao je u uži izbor na međunarodnom natječaju. Plan sveučilišta zamišljen je kao poticaj za revitalizaciju ovog dijela Sarajeva i kao prilika da se pozitivno utječe na vrijednost zemljišta građenjem javnih i komercijalnih sadržaja čime bi sveučilište dobilo imovinu koja bi mu omogućila dugoročni razvoj.

Sarajevo je proživjelo niz promjena pod vanjskim dugotrajnim ili kratkotrajnim utjecajima (Otomansko carstvo i Austrougarska monarhija), Zimske olimpijske igre 1984. te konačno i rat. Drugim riječima, jedna vrsta mozaika utjecaja koji nemaju nužno zajednički nazivnik. Smatramo da koncept ovog projekta neće promijeniti strukturu grada, ali MOŽE utjecati na stav prema promjenama.

Primarno okruženje: Stvoreno je održivo okruženje u stvarnom vremenu koje je ipak spremno prihvatiti nešto novo. Ovo će primarno okruženje služiti kao okvir urbanog obrasca. Partnerstvo onog što nazivamo poviješću (tradicija) s novim i raznovrsnim mogućnostima (budućnost) veoma je važno.

Prijedlog: Važno je utvrditi da svaki značajan plan mora biti strukturiran tako da je dostupan širokoj populaciji korisnika. Bez toga plan će definitivno propasti. Partnerstvo trgovine s prostorima sveučilišta i javnim zgradama, uz komerijalne i ljudske potencijale, omogućiti će dinamičnije i realnije investiranje u opće dobro, javni prostor. Izgradnja centralnog parka kao bitne poveznice prostora nužna je i treba je gledati ne samo kao gradnju “vrta” nego kao ključ cjelokupnog prijedloga. Ovaj je prijedlog, kako smo to već naglasili, vizija koja se može provesti u periodu od 8 do 10 godina.

URBANIZAM

Sarajevo masterplan

  • USLUGEUrbanističko planiranje
  • VELIČINA PROJEKTA460.000 m2
  • VRIJEDNOST PROJEKTAn/a
  • TRAJANJE PROJEKTA2001
  • NARUČITELJOpćina Sarajevo

     

  Grge Tuškana 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP