Urbanističko planiranje centra za mobilnost

previous arrow
next arrow
Slider

Urbanističko planiranje centra za mobilnost

Žiri međunarodnog natječaja dodijelio je ovom urbanističkom planu posebno priznanje. Prijedlog se temelji na viziji razvoja Ferizaja i prepoznavanju činjenice da će svi budući zahvati morati uključiti lokalnu zajednicu u zajedničkom dijalogu s multidisciplinarnim profesionalnim timovima.

“Opća poruka ovoga prijedloga je strategija i vizija; s kritičnom strateškom fazom predviđenom kao operativnom tijekom slijedećih 10 godina – što je zapravo relativno kratko vremensko razdoblje. U okviru projekta, potrebno je bilo donijeti određene pretpostavke i kritičke ocjene u vezi pitanja koja se odnose na regionalni i međunarodni utjecaj transportnog sustava – koji će u navedenom vremenskom periodu donijeti nove izazove i mogućnosti za Ferizaj. Spominjući ova pitanja prikazali smo kako ona mogu utjecati na urbani okvir – prijedlozima „točkastih intervencija“ čija je svrha da djeluju kao glavne komponente u procesu urbanog „šivanja“ .

Ključni katalitički potez u ovom prijedlogu je rezultat značajnog prilagođavanja postojećeg željezničkog koridora koji omogućuje stvaranje centralnog parka koji je potpomognut specifičnim točkastim intervencijama: novi transportni centar, prilagodbe i nove zgrade oko središnjeg trga, nova tržnica i trg uz tržnicu. Vizija je vezana za ovu strategiju kao nešto aktualno i materijalno (novi kompleks stadiona)ali i kao metaforička slika zelene promenade i puta što je naročito identificirano prijedlogom središnjeg parka.

Ne može se precijeniti vrijednost koju što skorije ozelenjivanje može imati za budućnost Ferizaja. Predlažemo sadnju drveća, trave i ostalog zelenila na područjima središnjeg parka, trgovima i avenijama u postojećem urbanom tkivu kao i intenzivnije ozelenjivanje u novim područjima. Ovi potezi su presudno sredstvo u stvaranju kohezivnijeg i ugodnijeg grada. Bilo bi previše deterministički pretpostaviti da će ovakav pristup riješiti sve probleme u postojećem gradu, no njihovom primjenom postavlja se strategija i vizija budućnosti Ferizaja.”

URBANIZAM

  • USLUGEUrbanističko planiranje
  • VELIČINA PROJEKTACentar za mobilnost 5000 m2
  • VRIJEDNOST PROJEKTAn/a
  • TRAJANJE PROJEKTA2007
  • NARUČITELJUN i Općina Ferizaj

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP