Stambena zgrada poticane stanogradnje

Stambena zgrada poticane stanogradnje

previous arrow
next arrow
Slider

Odabrali smo model koji se najviše približio samozadanom uvjetu: dati svim stanovima što je moguće više svjetla i zraka. Model s unutarnjim svjetlarnicima koji se velikim dijelom probijaju na pročelja i tako skoro pa postaju dvorišta, omogućio je svim stanovima kvalitetno poprečno zračenje i osvjetljenje.

Stambeno poslovna zgrada Podbrežje A4 nalazi se na jedinstvenoj parceli na sjevernoj strani naselja kraćom osi uz Vatikansku ulicu. Zgrada se nalazi u suburbanom okolišu u zoni koja se ubrzano transformira iz poljoprivredne u stambeno poslovnu zonu. Provedbeni plan definira naselje tako da zgrade funkcioniraju kao anonimne naprave unutar planom zadanih gabarita. Poslovno stambena zgrada A4 stoga je zamišljena kao samodovoljna introvertna zgrada koja primarno brine o sebi samoj.

Sama zgrada pravokutnog je tlocrta i presjeka s protočnim, «slobodnim» prizemljem na stupovima unutar kojeg su integrirani ostakljeni poslovni prostori i vertikale stambenih etaža. Zgradu čini pet osnovnih jedinica. Unutarnje jedinice su u sustavu četiri stana na stubište sa stubišnom jezgrom uz istočno pročelje. Rubna sjeverna jedinica s otvorenom unutarnjom galerijom u sustavu je četiri stana na stubištu, a rubna južna jedinica s otvorenom unutarnjom galerijom u sustavu je šest stanova na stubištu. Svjetlici se spuštaju do otvorenog prizemlja.

Prizemlje cijele zgrade projektirano je kao poslovno. Ispod zgrade projektirane su dvije podzemne etaže s brojem garažnih mjesta koja u cijelosti zadovoljavaju potrebe zgrade i spremištima stanara. Različitost strukture stanova čita se na pročeljima kako gradbenom strukturom zgrade tako i bojom pročelja.

IDEJNA RJEŠENJA

Stambena zgrada poticane stanogradnje (POS) u Podbrežju

 • USLUGE

  Idejni projekt

 • VELIČINA PROJEKTA

  24.000 m2

 • VRIJEDNOST PROJEKTA

  8.000.000 €

 • TRAJANJE PROJEKTA

  2007

 • NARUČITELJ

  Zagrebački holding

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP