Projektiranje stambene zone

previous arrow
next arrow
Slider

Projektiranje stambene zone

Kuće se nalaze u suburbanoj stambenoj zoni pretežno individualne izgradnje, te su zbog zadane strukture i veličine, nužno “velike” kuće. Odabranim konceptom, lebdeće prizemlje i uvučena mansarda kuće postaju stambeni nizovi “utopljeni” u okoliš, mjerilom u “kontekstualnoj korespodenciji s okolišem.

Osnovna koncepcija rješenja proizašla jest iz pozicije objekta (orjentacija), zadane strukture stanova i težnje za poštivanjem konteksta, kako prirodnog tako i izgrađenog okoliša. Objekti su projektirani kao dvije zgrade smještene dužom osi u smjeru istok – zapad, s orijentacijom stanova u smjeru sjever – jug. Odabrani koncept stanova odgovor je kontekstu lokacije i klime, vanjski prostori stana snažno su integrirani u dnevne prostore stana. Svim stanovima omogućene su najkvalitetnije vizure na Kvarner s osunčanjem zimi i zasjenjenjem ljeti.

Dnevni boravci stana integrirani su s blagovanjem ili stambenom kuhinjom i lođom ili terasom. Takvim pristupom omogućena je izvedba eventualnog potrebnog dodatnog spavanja –sobe u stanu podjelom dnevnog boravka s minimalnim narušavanjem kvalitete stana. Dnevni prostori stana (prošireno blagovanje ili stambena kuhinja) i dalje funkcioniraju osvijetljeni i zračeni. Južna kuća projektirana je s dvoipolsobnim stanovima u prizemlju s kuhinjom, ulaznim prostorom i malom sobom na sjeveru, te eventualnim direktinim pristupom na južnu terasu. Na mansardi su jednoipolsobni stanovi. Na zapadnom uglu i u prizemlju i na mansardi su dvosobni stanovi. Svi stanovi na mansardi imaju ulaz sa sjevera.

Sjeverna kuća projektirana je s trosobnim i dvoipolsobnim stanovima u prizemlju sa sobama na sjeveru, te ulazom u stan pristupom na južnu terasu – lođu. Na mansardi su jednosobni stanovi. Na zapadnom uglu i u prizemlju i na mansardi su dvosobni stanovi. Svi stanovi na mansardi imaju ulaz sa sjevera.

REZIDENCIJALNI OBJEKTI

Natječajni projekt POS stambena zgrada u Opatiji

  • USLUGEProjektiranje – natječajni projekt
  • VELIČINA PROJEKTA1.900 m2
  • VRIJEDNOST PROJEKTA1.500.000 €
  • TRAJANJE PROJEKTA2002
  • NARUČITELJGrad Opatija

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP