Natječajni projekt

Natječajni projekt

Parcela za buduću Arenu Zagreb nalazi se u Konopljenki, sjeverno od Jadranske avenije, istočno od Nove bolnice, te južno od Save i Jarunskog jezera. U tipičnoj je suburbanoj strukturi. Sadržaj predviđen na parceli zahtijeva brz dolazak i odlazak velikog broja posjetitelja s jednostavnim pristupom.

Iznad terena postavljena je «lebdeća» urbana ploča sa stubama i eskalatorima, na visini + 5,65 m (+ 3,00 od prilaznih prometnica), kao ulazna platforma gledatelja. Platforma je povezana rampom s Jadranskom avenijom i predviđenim pješačkim mostom s Jarunom. Sve pristupne silnice na ulaznoj platformi uravnotežene su dodekaedarskom (Fullerovom) kupolom koja čini tijelo Arene Zagreb. Radius upisane kružnice u dodekaedar na nivou ulazne platforme iznosi 65,00 m.

Arena je po visini podijeljena u pet nivoa: nivo -6.65 m, nivo +- 0,00 m, nivo +6,35 m, nivo + 10,25 m i nivo 14,45 m. Dislokacija pojedinih funkcija (mala dvorana, tehnički blok) proizašla je iz mogućeg samostalnog funkcioniranja male dvorane, kao i osiguranja paralelne gradnje. Koncept oslanjanja konstrukcije dodekaedra na temeljnu ploču osigurava paralelno izvođenje konstrukcije dodekaedra neovisno o konstrukciji tribina, što znatno skraćuje jedva dovoljan rok za gradnju Arene.

Konstrukcija tribina je u armiranom betonu, a dodekaedar u čeliku sa standardnim profilima za tu vrstu konstrukcije. Pročelje / pokrov dodekaedra predviđen je u teflonskim pneumaticima od dvostruke transparentne ili translucentne EF folije. Na ulaznoj platformi počinje krov geodetske kupole male dvorane radijusa 28,00 m. Do visine + 3,50 m pročelje/pokrov male dvorene izvedeno je u transparentnom žičanom termo staklu. Iznad nivoa +3,50 pokrov je predviđen u translucentnom pneumatiku, kao i kupola velike dvorane. Neizgrađeni dio parcele uredio bi se kao engleski park.

KOMERCIJALNE I POSLOVNE ZGRADE

Natječajni projekt Zagrebačke arene

 • USLUGE

  Projektiranje – natječajni projekt

 • VELIČINA PROJEKTA

  45.500 m2

 • VRIJEDNOST PROJEKTA

  50 mil.€

 • TRAJANJE PROJEKTA

  2007

 • NARUČITELJ

  Grad Zagreb

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP