Dom za starije i nemoćne Marija Bistrica

Dom za starije i nemoćne Marija Bistrica

previous arrow
next arrow
Slider

Preliminarna razvojna analiza i programiranje za ustanovu koja bi pružala smještaj i širok raspon drugih usluga za umirovljenike u Mariji Bistrici, poznatom hodočasničkom odredištu nedaleko od Zagreba.

Do sada su u Hrvatskoj postojali uglavnom državni domovi za starije i nemoćne osobe koji često ne zadovoljavaju aktualne potrebe smještaja kao ni očekivane standarde kvalitete koju takva mjesta pružaju u srednjoeuropskim zemljama, Velikoj Britaniji i SAD-u. Postoje također i privatne organizacije koje su u pravilu male i organizirane u obliku kućne njege ili malih gostinjskih kuća. Sve ove nabrojane ustanove orjentirane su na pružanje njege a ne na sadržaje za umirovljenike, samce ili parove koji žele dom izvan grada (mnogi stariji ljudi žive u centru Zagreba) ili već žive izvan grada ali žele drugačiji smještaj i mogu si ga priuštiti.

Stanari ovih domova mogli bi koristiti niz usluga i dostupnih javnih sadržaja, a imali bi i mogućnost dodatne pomoći i njege u svojoj smještajnoj jedinici. Osnovna njega i održavanje uključivala bi 24 satnu izravnu vezu za hitne slučajeve*, praonicu rublja, čišćenje i održavanje kuće i okućnice, usluge vezane uz prehranu (usluga pripreme obroka i usluga dostave namirnica), te usluge prijevoza (Mini bus / automobilski prijevoz u gravitacijskom području doma). *Pozivni centar za slučaj manjih ozljeda i dežurna služba za hitne intervencije /potrebne medicinske usluge. Ukoliko bi u sklopu sadržaja bila i medicinska komponenta, ona bi pružala ambulantne usluge i bila bi povezana sa lokalnom medicinskom službom.

Tipologije:
-Kuće za jednog korisnika (samca ili par)
-Kuće sa 2-3 stambene jedinice
-Zajednička jedinica sa zajedničkim prostorijama (dnevni boravak , manji cafe-bar, IT soba, centar za njegu, apoteka, manji dućani, fitness i bazen u sklopu wellness centra).
-Jedinice za smještaj: sobe poput hotelskih (dvokrevetna soba sa kupaonom – prema standardu za 4/5 zvijezdica) za stalne i povremene posjetioce.

IDEJNA RJEŠENJA

Dom za starije i nemoćne Marija Bistrica

 • USLUGE

  Projektiranje

 • VELIČINA PROJEKTA

  27.500 m2

 • VRIJEDNOST PROJEKTA

  n/a

 • TRAJANJE PROJEKTA

  2008

 • NARUČITELJ

  Općina Marija Bistrica

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP