Arhitektonski projekt robne kuće

Arhitektonski projekt robne kuće

Projekt uređenja unutrašnjosti i dijela pročelja Robne kuće „Varteks“ Rijeka koji obuhvaća uređenje prizemlja, I, II i III kata.

Objekt je u funkciji Robne kuće konfekcije „Varteks“. Projektiran je 1972. godine i od tada je djelomično održavan i preuređen, ali je projektirana koncepcija ostala sačuvana. Objekt robne kuće je četvero-etažni objekt (Pr+4) u središtu grada, neposredno uz Korzo.

Uređenjem unutrašnjosti izvršene su promjene i preoblikovanja postojećeg stubišta, prošireni su prodajni prostori ukidanjem dijela spremišta, učinjen je redizajn svih obloga (podovi, stropovi, zidovi), promijenjena rasvjeta, način grijanja i hlađenja te su uvedeni sustavi vizualnih svjetlećih komunikacija i reklama.

Osim prodaje konfekcije i pripadajućih dodataka prostor je organiziran s brand tvrtkama za modnu konfekciju te kozmetiku. U prizemlju je u dijelu objekta smješten cafe bar s korištenjem dijela Koblerovog trga, a na zadnjem katu predviđen je prostor za prodaju informatičke opreme. Građevinski, objekt je građen kao jedinstven korpus, ali je pri izvornoj rekonstrukciji obuhvatio tri kuće od kojih je sačuvan samo dio pročelja prema Koblerovom trgu, a konstrukcija i ostala pročelja potpuno su novo projektirani i čine odraz arhitekture sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Konceptualno, rješenjem su akceptirani povijesni elementi koji su se mogli očuvati i pokazani su u kontrapunktu s elementima kristalične arhitekture čime je ostvaren jedinstven spoj starog i novog. Funkcionalno, objekt je robna kuća kroz četiri etaže, a peta je servisno-pogonski dio. Prizemlje, a i katovi, prema van su prezentirani staklenim izlozima. Svaka etaža otvorena je u atrijski prostor kojeg čine katne galerije kroz koje prolazi otvoreno stubište i pokretne stube. Stubište je oblikovano s dodatnim međupodestima koji su otvoreni, prostorno-izložbeni elementi predviđeni za aranžiranje, a koje kupac prati tokom prolaza, bilo pokretnim stubama, bilo stubištem.

KOMERCIJALNE I POSLOVNE ZGRADE

Arhitektonski projekt robne kuće Varteks u Rijeci

 • USLUGE

  Projektiranje

 • VELIČINA PROJEKTA

  3.100 m2

 • VRIJEDNOST PROJEKTA

  2.800.000 €

 • TRAJANJE PROJEKTA

  2007

 • NARUČITELJ

  Varteks d.o.o.

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP