Siniša Radaković prezentira na stručnom simpoziju

Utjecaj ponašanja sudionika u građenju na kvalitetu građenja

20.9.2012.

Hrvatsko društvo sudskih vještaka pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske organizira jednodnevni stručni simpozij na temu „Kvaliteta gradnje stambenih i javnih zgrada u Republici Hrvatskoj od 1991. do 2011. godine“. Simpozij će se održati u Zagrebu, u Four Points by Sheraton (Panorama Zagreb Hotel) dana 5. listopada 2012., od 8.30 do 16.30 sati.

Sudionici skupa ostvaruju 9 bodova u sustavu stručnog usavršavanja inženjera HKIG-a.

Svrha simpozija je rješavanje velikog broja sudskih postupaka i vještačenja radi nedostataka na građevinama, utvrđenih vantroškovničkih radova, raznih odstupanja od građevinskom dozvolom dopuštenih gabarita, kršenja ugovornih obveza prema kupcima stanova, te općenito bespravne gradnje koja je u posljednjih 20 godina dosegla nevjerojatno visoku razinu. Uzrok takvog stanja velikim dijelom odnosi se na preblage odredbe postojećeg Zakona o prostornom uređenju i gradnji, počevši od inspekcijskih nadzora do odredbi koje se odnose na tehničke preglede ili na „uvjerenje o uporabi“ koje je nažalost mnogima postalo zamjena za zahtjevan tehnički pregled; na često nejasna definiranja odgovornosti za nedostatke navedene u ugovorima o građenju; na probleme projektanata i stručnog nadzora s izvođačima itd.

Tijekom simpozija predstavit će se širi pregled svih aspekata realizacije projekata s naglascima na nekvalitetne primjere i loše detalje u izvođenju, te posljedice koje su iz takve prakse proizašle (nezadovoljstvo korisnika stambenih i javnih građevina, prijave neodgovornih investitora i izvođača, sudski procesi koji su iz toga proizašli, primjeri vještačenja nedostataka, načini sanacije nekvalitetne gradnje, itd.).

Sastav predavača i teme predavanja pokušat će obuhvatiti sva važna pitanja iz ove problematike, te prikazati posljedice koje su u mnogim slučajevima proizašle radi ovakve nezadovoljavajuće situacije u našoj struci – u razdoblju od osamostaljenja Republike Hrvatske do danas.

U sklopu simpozija Siniša Radaković, predstavnik GI grupe, održat će predavanje na temu “Utjecaj ponašanja sudionika u građenju na kvalitetu građenja”.

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP