Projektiranje muzeja znanosti

Projektiranje muzeja znanosti

previous arrow
next arrow
Slider

Prirodni Ljudski Stroj ili Natūralus Žmogaus Mašinos

Korištenje objekta
Prirodni ljudski stroj (NSC) bit će centar za izložbe, eksperimente i ekspresiju
Ove tri komponente su ključne za prijedlog.
Ovo je izložba kao kabinet, kontejner predmeta, koji se mogu otkriti nakon što uđete, ali su također vidljivi izvana. To je mjesto za okupljanje (i divljenje) i proučavanje znanosti kroz prizmu kabineta. Unutar kabineta su objekti koji su po sebi predmet znatiželje, ali sadrže i vlastite elemente istraživanja i izložbe.
Objekt u krajoliku
Mjesto ekologije unutar grada gdje je NCS metaforički djelomično predstavlja otkriven kamen u krajoliku, a kao mjesto posuđuje tradiciju dvorca Kaunas kao zgrade u krajoliku i kaštelu. Predloženi NCS reagira na “lokalitet” otoka kao mjesto ekologije i mira u gradu.
Rasvjeta
Mnogo je uloženo u maksimiziranje dnevne svjetlosti u glavnoj izložbenu dvorani i kapsulama. Svi prostori (uključujući i radionice mogu imati dnevno svjetlo (nadsvjetla), a samo zona Black box (kapsula 2) potpuno je bez dnevnog svjetla.
• Umjetno svjetlo je u cijelosti planirano kao LED rasvjeta, kombinirajući LED diode visoke kvalitete.
• NCS će stoga pružati raznovrsnu sliku i tijekom noći i danju
• Predloženi NCS orijentiran je svojim dužim fasadama prema sjeveru i jugu koje pružaju dva potupno različita lica građevine.
• Sjeverno pročelje okrenuto je  prema gradu i omogućuje prirodno svjetlo glavnom izložbenom prostoru te predstavlja svojevrstan prozor u grad. Tijekom dana i noći aktivnosti na glavnim izložbenim prostorima ostaju vidljive s ulice i kanalske šetnice.
• Južno pročelje  (okrenuto prema otoku) smatra se kao produžetak krajolika koji također pruža toplinsku masu cijeloj zgradi.
Koncept izložbenog prostora
Teme koje bismo pretpostavili čine osnovu za NSC će se razlikovati u vrsti, mjerilu i razini interakcije:
• Informacijsko doba – kako su ljudski životi promijenjeni informacijama.
• Fotografija
• Doba strojeva
• Ekologija
Tri dijela Prirodnog, Ljudskog i svijeta strojeva smješteni su  u jednu cjelinu (Glavni izložbeni prostori) te su međusobno povezani i dijele zajedničko područje uvođenja i “stanke” (pod zonama platforme) – Fusion Zone.
Točno odvajanje odrediti će se kuratorskim konceptom, ali pretpostavljamo da 3 odjeljka mogu biti podijeljeni ili imati zone za međusobno povezivanje ili spajanje eksponata. Ovim zonama se pristupa na razini 00 – izravno iz predvorne zone. Stoga su iscrtani odjeljci i objekti samo indikativni i mogu se podesiti tako da odgovaraju detaljnijem izložbenom prikazu.
Kapsule
Glavne izložbene zone nadopunjuju 3 velike kapsule podignute iznad glavnog kata. Ove kapsule će se prilagoditi određenim aktivnostima događaja, pružajući pristupačan, ali kompaktan prostor. Budući da svaka aktivnost ima specifične zahtjeve, dizajn interijera omogućit će kako slijedi:
•  Kapsula 1: Privremena izložba s jednom ili više prostorija (može se podijeliti). Kapsula je dostupna s platforme (razina 1) i ima staklenu fasadu s pogledom prema sjeveru. Ostakljenje bi bilo oblikovano tako da se može otvarati kako bi se omogućilo da se veći objekti mogu unijeti dizalicom ako je potrebno.
• Kapsula 2: Black box prostorija i mini auditorij  koji je modeliran kako bi se postigla maksimalna akustična kvaliteta kako bi se smanjila potreba za visokom razinom PA sustava.
• Razina 2: planetarij koji može biti digitalni ili virtualni (ovdje projektiran s hemisferičnim svodom)
• Kapsula 3: Laboratorij (razina platforme) i Experimentarium (razina 02) nalaze se bliže administrativnom bloku  zbog visokog stupnja osoblja i mentorstva koji su ovdje potrebni. Svaki je prostor opremljen mokrim prostorima, skladištima i laboratorijskom dimnom komorom.
Vanjski Park Eksperimenata i Iskustava
Sve tri odjela imaju pristup vanjskom parku na sjevernoj strani NSC-a koji može biti korišten za sve tri teme ili fokusiran na jedanu ili dvije. Expo terasa smatra se površinom za višestruke namjene od oko 4000 m2, a može se planirati tako da odgovara širokom spektru eksponata. Donja strana Expo terase također se može istražiti s rampe koja se spušta sa pristupnog trga koja omogućuje ekološku šetnju u podzemnom okolišu gdje posjetitelji mogu vidjeti (na primjer) vodeni život, stabla (u velikim ostakljenim kutijama) i ekološki zid koji se diže iznad razine palube koja sadrži različite biljke. Sa juga NSC izgleda ukopan iza nasipa i integriran s postojećim krajolikom otoka.

IDEJNA RJEŠENJA

Muzej znanosti Kaunas

 • USLUGE

  Projektiranje

 • VELIČINA PROJEKTA

  11400m²

 • TRAJANJE PROJEKTA

  2016 – 2017

 • NARUČITELJ

  Grad Kaunas, Litva

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP