Projektiranje izgradnje trga

Projektiranje izgradnje trga

previous arrow
next arrow
Slider

Kompleks na Trgu pravde u Zagrebu čini jedinstvena zgrada cik cak tlocrta, koja zajedno sa postojećim zaštićenim zgradama na parceli tvori trg ili park pravde.

Zgrade sudova na Trgu pravde zamišljene su kao naprava koja redom transformira širu zonu, čini je artikuliranom i primarno formira javni prostor trga ili trgova. Derivacijom konteksta (blokovi uz Ilicu ili prostori sa soliternim zgradama omeđenim ulicama uz baruna Filipovića) dobivena je zgrada tlocrtnog cik cak oblika (niz spojenih slova V) koja sa zaštićenim zgradama na parceli, čineći jedne drugima kulisu, formira Trg ili Park pravde.

Taj javni prostor projektiran je kao pješački zeleni trg gdje se parterne popločane pješačke površine izmjenjuju sa zelenim površinama. Ulazi u sudove, općinsko državno odvjetništvo, pravosudnu akademiju, hotel i javne sadržaje riješeni su u jasnom hijerarhijskom odnosu.

Visinski zgrada raste od zapada prema istoku, od P+6 do P+8, završavajući s gradskim markerom, tornjem, P+13. Namjeni koju je tražila, kuća nije smjela „biti kavez za samo jednu mogućnost“, bila je potrebna gradbena struktura nosivog pročelja sa spregnutim pločama što čini tlocrt otvorenim za različite organizacije.

IDEJNA RJEŠENJA

Trg pravde u Zagrebu

 • USLUGE

  Projektiranje – natječajni projekt

 • VELIČINA PROJEKTA

  89.300 m2

 • VRIJEDNOST PROJEKTA

  145 mil.€

 • TRAJANJE PROJEKTA

  2007

 • NARUČITELJ

  Ministarstvo pravosuđa i Grad Zagreb

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP