Projektiranje i nadzor nad izgradnjom arhiva

Projektiranje i nadzor nad izgradnjom arhiva

„Lokacija Državnog arhiva u Sisku baš nikako ne izgleda kao da bi mogla djelovati poticajno. Arhitekti Nenad Kondža i Irena Vitasović ipak su u tom skromnom, pa djelomice i devastiranom okolišu, našli motive kontekstualnosti svog projekta. Nepogodu pretvoriti u prednost osobina je angažiranih, relevantnih arhitekata.“ Vera Grimer, ORIS br.54

Državni arhiv u Sisku nalazi se na rubu urbane mreže rimskog grada Siscije, gradu teško oštećenom kako u Domovinskom ratu, tako i u procesu tranzicije. Postojeća zgrada Arhiva nije predstavljala nikakav socijalni ili urbani znak svog užeg okoliša. Stoga je glavni cilj bio naglasiti značenje i javnu funkciju arhiva kroz dizajn i strukturu dogradnji. Odabrani osnovni materijal obloge pročelja, korten čelik, istovremeno je prolazan i privremen (hrđa i mijenja se dnevno), monumentalan (čelik) i kontekstualan, budući je dio dugogodišnje tradicije Sisačke željezare.

Dogradnja aneksa poštuje visinu vijenca i strukturu postojeće zgrade arhiva, te je spoj s postojećim objektom riješen formiranjem malih ulaznih dvorišta. Prizemlje aneksa izvedeno je u tvrdom materijalu (nebrušeni terazzo) dok je mansarda u cijelosti obučena u isti materijal (pokrov, pročelje i podgled) – korten čelik.

Konstrukcija zgrade je armirano betonska u sustavu zidova i stropnih ploča, što je logičan odgovor na visoke zahtijeve zaštite od požara, teških opterećenja u skladišnim prostorima i zbog mogućnosti izvedbe lokalnih izvođača.

Arhiv je dizajniran kao visoko učinkovita zgrada po pitanju energetske učinkovitosti uz korištenje podnog grijanja i hlađenja sa sustavom toplinskih pumpi. Prozori javnih i radnih prostora zaštićeni su od sunca s kliznim aluminijskim griljama, dok su oni u skladišnim prostorima zaštićeni fiksnim sjenilima od perforiranih korten ploča.

KOMERCIJALNE I POSLOVNE ZGRADE

Projektiranje i nadzor nad izgradnjom Državnog arhiva u Sisku

 • USLUGE

  Projektiranje, nadzor

 • VELIČINA PROJEKTA

  1.690 m2

 • VRIJEDNOST PROJEKTA

  2,2 mil.€

 • TRAJANJE PROJEKTA

  2000 – 2008

 • NARUČITELJ

  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP