Ekstremno veliki teleskop

Ekstremno veliki teleskop

Nakon pobjede na međunarodnom natječaju pozvani smo da razvijemo naš prijedlog ove jedinstvene građevine koja bi sadržavala najveći teleskop u Europi, zajedno s konzultantima iz Švedske, Velike Britanije i Švicarske.

ELT projekt se trenutno provodi u okviru programa Frame 6 Europske unije. Tehničku koordinaciju realizacije projekta teleskopa provodi Institut za astrofiziku Canarias (IAC). E-BAT projekt je jedan paket od ukupno 11 dijelova – koji pokrivaju cijeli ELT projekt – s operativnim proračunom od 1.000.000.000 (milijarda) eura i vremenom realizacije od približno 10 godina.

Osjećaj za veličinu ovoga projekta mogao bi se dobiti ako se zamisli katedralu Sv.Pavla u Londonu postavljenu na planinu visine 2 500 metara. Visina kupole teleskopa je otprilike 241 m, a zapremina kupole cca 1.500.000 m3. Pomična krila na kupoli su dimenzija 65×23 m, težine 14 t svako (slično rasponu krila Jumbo Jeta Boeing 747).

E-BAT projekt se bazira na novom pristupu kontroli kretanja vjetra i zraka koju osigurava, kako oblik kupole, tako i položaji krila koja individualnom i grupnom kontrolom različitih operacija maksimalno udovoljavaju specifičnim potrebama opservatorija.

Promjer sklopa zrcala iznosi ukupno 42 metra, dok najveći teleskop na svijetu danas ima promjer zrcala od 12,5 m.

Predložili smo rješenje koje se zasniva na ideji klimatske kontrole sustavom pomičnih “krila”. Konceptom se predlaže i samoodrživa energetska strategija koja integrira izgradnju, rad, zaštitu okoliša te energetsku neovisnost projekta koja je neobično važna s obzirom na lokaciju teleskopa na visini od 2500 mnv na otoku Grand Canaria.

E-BAT je multidisciplinarni europski tim predložio Institutu za astrofiziku Canarias novi koncept zgrade teleskopa, koja svojom pojavom i imaginacijom ima potencijala da postane inspirativni i jedinstveni simbol čovjekovih miroljubivih znanstvenih nastojanja. ”

KOMERCIJALNE I POSLOVNE ZGRADE

Europski ekstremno veliki teleskop

 • USLUGE

  Projektiranje

 • VRIJEDNOST PROJEKTA

  200 mil.€

 • TRAJANJE PROJEKTA

  2004

 • NARUČITELJ

  IAC i ESO

     

  Tuškanova 41
  10000 Zagreb
  Croatia
    + 385 1 455 11 44
    + 385 1 455 10 12
    gin@gin.hr
  
TOP