Urbanizam

Urbanizam

  Sarajevo masterplan

Natječajni rad ušao je u uži izbor na međunarodnom natječaju. Plan sveučilišta zamišljen je kao poticaj za revitalizaciju ovog dijela Sarajeva i kao prilika da se pozitivno utječe na vrijednost zemljišta građenjem javnih i komercijalnih sadržaja čime bi sveučilište dobilo imovinu koja bi mu omogućila dugoročni razvoj.

Sarajevo je proživjelo niz promjena pod vanjskim dugotrajnim ili kratkotrajnim utjecajima (Otomansko carstvo i Austrougarska monarhija), Zimske olimpijske igre 1984. te konačno i rat. Drugim riječima, jedna vrsta mozaika utjecaja koji nemaju nužno zajednički nazivnik. Smatramo da koncept ovog projekta neće promijeniti strukturu grada, ali MOŽE utjecati na stav prema promjenama.

Primarno okruženje: Stvoreno je održivo okruženje u stvarnom vremenu koje je ipak spremno prihvatiti nešto novo. Ovo će primarno okruženje služiti kao okvir urbanog obrasca. Partnerstvo onog što nazivamo poviješću (tradicija) s novim i raznovrsnim mogućnostima (budućnost) veoma je važno.

Prijedlog: Važno je utvrditi da svaki značajan plan mora biti strukturiran tako da je dostupan širokoj populaciji korisnika. Bez toga plan će definitivno propasti. Partnerstvo trgovine s prostorima sveučilišta i javnim zgradama, uz komerijalne i ljudske potencijale, omogućiti će dinamičnije i realnije investiranje u opće dobro, javni prostor. Izgradnja centralnog parka kao bitne poveznice prostora nužna je i treba je gledati ne samo kao gradnju “vrta” nego kao ključ cjelokupnog prijedloga. Ovaj je prijedlog, kako smo to već naglasili, vizija koja se može provesti u periodu od 8 do 10 godina.

Urbanizam

Sarajevo masterplan

 • Usluge

  Urbanističko planiranje
 • Veličina projekta

  460.000 m2
 • Vrijednost projekta

  n/a
 • Trajanje projekta

  2001
 • Naručitelj

  Općina Sarajevo