Urbanizam

Urbanizam

  Centar za mobilnost u Ferizaju /Uroševac

Žiri međunarodnog natječaja dodijelio je ovom urbanističkom planu posebno priznanje. Prijedlog se temelji na viziji razvoja Ferizaja i prepoznavanju činjenice da će svi budući zahvati morati uključiti lokalnu zajednicu u zajedničkom dijalogu s multidisciplinarnim profesionalnim timovima.

"Opća poruka ovoga prijedloga je strategija i vizija; s kritičnom strateškom fazom predviđenom kao operativnom tijekom slijedećih 10 godina - što je zapravo relativno kratko vremensko razdoblje. U okviru projekta, potrebno je bilo donijeti određene pretpostavke i kritičke ocjene u vezi pitanja koja se odnose na regionalni i međunarodni utjecaj transportnog sustava - koji će u navedenom vremenskom periodu donijeti nove izazove i mogućnosti za Ferizaj. Spominjući ova pitanja prikazali smo kako ona mogu utjecati na urbani okvir - prijedlozima „točkastih intervencija“ čija je svrha da djeluju kao glavne komponente u procesu urbanog „šivanja“ .

Ključni katalitički potez u ovom prijedlogu je rezultat značajnog prilagođavanja postojećeg željezničkog koridora koji omogućuje stvaranje centralnog parka koji je potpomognut specifičnim točkastim intervencijama: novi transportni centar, prilagodbe i nove zgrade oko središnjeg trga, nova tržnica i trg uz tržnicu. Vizija je vezana za ovu strategiju kao nešto aktualno i materijalno (novi kompleks stadiona)ali i kao metaforička slika zelene promenade i puta što je naročito identificirano prijedlogom središnjeg parka.

Ne može se precijeniti vrijednost koju što skorije ozelenjivanje može imati za budućnost Ferizaja. Predlažemo sadnju drveća, trave i ostalog zelenila na područjima središnjeg parka, trgovima i avenijama u postojećem urbanom tkivu kao i intenzivnije ozelenjivanje u novim područjima. Ovi potezi su presudno sredstvo u stvaranju kohezivnijeg i ugodnijeg grada. Bilo bi previše deterministički pretpostaviti da će ovakav pristup riješiti sve probleme u postojećem gradu, no njihovom primjenom postavlja se strategija i vizija budućnosti Ferizaja."

Urbanizam

Centar za mobilnost u Ferizaju /Uroševac

 • Usluge

  Urbanističko planiranje
 • Veličina projekta

  Centar za mobilnost 5000 m2
 • Vrijednost projekta

  n/a
 • Trajanje projekta

  2007
 • Naručitelj

  UN i Općina Ferizaj