Rezidencijalni objekti

Rezidencijalni objekti

  Natječajni projekt POS stambena zgrada u Opatiji

Kuće se nalaze u suburbanoj stambenoj zoni pretežno individualne izgradnje, te su zbog zadane strukture i veličine, nužno “velike” kuće. Odabranim konceptom, lebdeće prizemlje i uvučena mansarda kuće postaju stambeni nizovi “utopljeni” u okoliš, mjerilom u “kontekstualnoj korespodenciji s okolišem.

Osnovna koncepcija rješenja proizašla jest iz pozicije objekta (orjentacija), zadane strukture stanova i težnje za poštivanjem konteksta, kako prirodnog tako i izgrađenog okoliša. Objekti su projektirani kao dvije zgrade smještene dužom osi u smjeru istok – zapad, s orijentacijom stanova u smjeru sjever – jug. Odabrani koncept stanova odgovor je kontekstu lokacije i klime, vanjski prostori stana snažno su integrirani u dnevne prostore stana. Svim stanovima omogućene su najkvalitetnije vizure na Kvarner s osunčanjem zimi i zasjenjenjem ljeti.

Dnevni boravci stana integrirani su s blagovanjem ili stambenom kuhinjom i lođom ili terasom. Takvim pristupom omogućena je izvedba eventualnog potrebnog dodatnog spavanja –sobe u stanu podjelom dnevnog boravka s minimalnim narušavanjem kvalitete stana. Dnevni prostori stana (prošireno blagovanje ili stambena kuhinja) i dalje funkcioniraju osvijetljeni i zračeni. Južna kuća projektirana je s dvoipolsobnim stanovima u prizemlju s kuhinjom, ulaznim prostorom i malom sobom na sjeveru, te eventualnim direktinim pristupom na južnu terasu. Na mansardi su jednoipolsobni stanovi. Na zapadnom uglu i u prizemlju i na mansardi su dvosobni stanovi. Svi stanovi na mansardi imaju ulaz sa sjevera.

Sjeverna kuća projektirana je s trosobnim i dvoipolsobnim stanovima u prizemlju sa sobama na sjeveru, te ulazom u stan pristupom na južnu terasu – lođu. Na mansardi su jednosobni stanovi. Na zapadnom uglu i u prizemlju i na mansardi su dvosobni stanovi. Svi stanovi na mansardi imaju ulaz sa sjevera.

Rezidencijalni objekti

Natječajni projekt POS stambena zgrada u Opatiji

 • Usluge

  Projektiranje – natječajni projekt
 • Veličina projekta

  1.900 m2
 • Vrijednost projekta

  1.500.000 €
 • Trajanje projekta

  2002
 • Naručitelj

  Grad Opatija