Komercijalne i poslovne zgrade

Komercijalne i poslovne zgrade

  Arhitektonski projekt Sjedišta Zagrebačke banke u Zagrebu

Projekt koji je ušao u uži izbor na međunarodnom arhitektonskom natječaju. Zgrada je zamišljena kao moderna, tehnološki i ekološki zdrava zgrada, sukladna okolišu kojeg nadograđuje, a ne razgrađuje.

Kuća i okoliš: Čitanjem postojeće urbane matrice kako same lokacije, tako i okruženja, osmišljen je objekt i razvoj okruženja u periodu od trideset godina. Osnovna postavka jest rast objekata iz postojeće matrice, a ne iz nepostojećeg plana. Sama parcela, kao i potrebe banke, traže objekt značenja ne samo za uže gradsko područje već za čitav grad pa i državu, objekt koji nužno postaje nosač identiteta i znak šireg područja. Rješenje užeg urbanog okruženja objekta (područje između zgrade banke i biblioteke) proizašlo je iz ""crteža"" na terenu, te predlažemo kao prvi korak uređenje prometnica i izgradnju većih slobodnih parcela, dok će sljedeći koraci slijediti iz širenja silnica banke i biblioteke te uvjetovati dizanje postojeće matrice na viši nivo njenom dogradnjom. Kuća je zamišljena kao moderna, tehnološki i ekološki zdrava kuća, sukladna okolišu kojeg nadograđuje, a ne razgrađuje.

Park: Velika kuća ima i veliki ulaz. Kako smo objekt predložili tako da su u prizemlju komercijalni sadržaji gradskog značenja, ulazu u objekt pristupa se s nivoa prvog kata na kojem je uređen park, sastavni dio kojeg su i "svjetla velegrada" - nadsvjetla prizemlja, zelenilo krova i bazen pred ulazom na nivou prizemlja. Park s terenom spajaju rampe na sjevernom i južnom dijelu parka, rampa preko bazena te stubišta i liftovi prizemlja i garaža.

Komercijalne i poslovne zgrade

Arhitektonski projekt Sjedišta Zagrebačke banke u Zagrebu

 • Usluge

  Arhitektura
 • Veličina projekta

  64.000 m2
 • Vrijednost projekta

  n/a
 • Trajanje projekta

  1996
 • Naručitelj

  Zagrebačka banka d.d.