GI Grupa

Hr | En

Državni arhiv u Sisku

  • SA_ARHIV_SISAK_05.jpg
  • 17a.jpg
  • 33-(3).jpg
  • SA_ARHIV_SISAK_04.jpg
  • SA_ARHIV_SISAK_01.jpg
  • SA_ARHIV_SISAK_03.jpg
  • SA_ARHIV_SISAK_02.jpg
  • Komercijalne i poslovne zgrade
  • Usluge: Projektiranje, nadzor
  • Veličina projekta: 1.690 m2
  • Vrijednost projekta: 2,2 mil.€
  • Trajanje projekta: 2000 - 2008
  • Investitor: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
„Lokacija Državnog arhiva u Sisku baš nikako ne izgleda kao da bi mogla djelovati poticajno. Arhitekti Nenad Kondža i Irena Vitasović ipak su u tom skromnom, pa djelomice i devastiranom okolišu, našli motive kontekstualnosti svog projekta. Nepogodu pretvoriti u prednost osobina je angažiranih, relevantnih arhitekata.“ Vera Grimer, ORIS br.54

Državni arhiv u Sisku nalazi se na rubu urbane mreže rimskog grada Siscije, gradu teško oštećenom kako u Domovinskom ratu, tako i u procesu tranzicije. Postojeća zgrada Arhiva nije predstavljala nikakav socijalni ili urbani znak svog užeg okoliša. Stoga je glavni cilj bio naglasiti značenje i javnu funkciju arhiva kroz dizajn i strukturu dogradnji. Odabrani osnovni materijal obloge pročelja, korten čelik, istovremeno je prolazan i privremen (hrđa i mijenja se dnevno), monumentalan (čelik) i kontekstualan, budući je dio dugogodišnje tradicije Sisačke željezare.

Dogradnja aneksa poštuje visinu vijenca i strukturu postojeće zgrade arhiva, te je spoj s postojećim objektom riješen formiranjem malih ulaznih dvorišta. Prizemlje aneksa izvedeno je u tvrdom materijalu (nebrušeni terazzo) dok je mansarda u cijelosti obučena u isti materijal (pokrov, pročelje i podgled) - korten čelik.

Konstrukcija zgrade je armirano betonska u sustavu zidova i stropnih ploča, što je logičan odgovor na visoke zahtijeve zaštite od požara, teških opterećenja u skladišnim prostorima i zbog mogućnosti izvedbe lokalnih izvođača.

Arhiv je dizajniran kao visoko učinkovita zgrada po pitanju energetske učinkovitosti uz korištenje podnog grijanja i hlađenja sa sustavom toplinskih pumpi. Prozori javnih i radnih prostora zaštićeni su od sunca s kliznim aluminijskim griljama, dok su oni u skladišnim prostorima zaštićeni fiksnim sjenilima od perforiranih korten ploča.