Idejna rješenja

Idejna rješenja

  Rekonstrukcija i dogradnja Doma hrvatskih veterana u Petrinji

Dom hrvatskih veterana zamišljen je kao smještajno - rehabilitacijska ustanova u kojoj će hrvatski branitelji, povratnici iz mirovnih misija, stradali pirotehničari, civilne žrtve rata, kao i ostale osobe za koje se utvrdi potreba korištenja usluga centra, boraviti trajno ili privremeno.

Korisnicima Doma hrvatskih veterana bit će omogućena potpuna društvena uključenost kao i grupna savjetovanja, radionice i tečajeve, radilišta za okupacijske aktivnosti, psihosocijalnu pomoć, fizikalnu rehabilitaciju, edukacijske i radne terapije, kineziterapije te sport i rekreaciju u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Za ostvarivanje planiranih funkcija prostor treba biti organiziran tako da sadrži smještajni, rehabilitacijski, sportski, terapeutski i restoranski dio.

Projekt se odnosi na planiranje izgradnje “Veteranskog Centra Petrinja “ kapaciteta cca 145 korisnika u smještajnom djelu te određenih kapaciteta terapijskih aktivnosti kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

Postojeća zgrada se zadržava u cijelosti te reorganizira i rekonstruira na način da sadrži smještajne kapacitete, upravu, prostorije medicinskog osoblja, stručnog osoblja, prostore za slobodno vrijeme korisnika, kao i terapijske prostore Centra. U sklopu rekonstrukcije, osposobljava se potkrovlje kako bi prihvatilo smještajne kapacitete, ali s dodatnim krovnim terasama kako bi se ostvarila otvorenost potkrovlja i postigla skladna kompozicija postojeće zgrade i dogradnje.

Dvorana za vježbanje s pratećim sadržajima, uz recepciju, kafić, restoran i kuhinjski trakt s gospodarskim dvorištem dio su dograđene građevine. Dogradnja je prizemnica spojena s postojećim objektom ostakljenim hodnicima tako da zajedno formiraju atrij.

Središnji dio dogradnje čine društveni sadržaji centra: kafić, dnevni boravak i restoran, te stvaraju vezu između unutarnjeg parka u novo formiranom atriju i vanjskog parka koji okružuje Centar. 

Idejna rješenja

Rekonstrukcija i dogradnja Doma hrvatskih veterana u Petrinji

 • Usluge

  Izrada idejnog projekta
 • Veličina projekta

  6645 m²
 • Trajanje projekta

  2015
 • Naručitelj

  Ministarstvo hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb